فسخ نکاح به چه صورت است؟
فسخ نکاح یکی از روشهای انحلال و پایان پذیرفتن عقد نکاح است
. فسخ نکاح دشواریها و محدودیتهای طلاق را ندارد.
طلاق نیاز به تشریفات خاصی دارد، مثل حضور دو شاهد عادل مرد و جاری شدن صیغه طلاق، ولی فسخ چنین نیست. یعنی برای طلاق گرفتن یا طلاق دادن ترتیبات خاصی وجود دارد که باید سپری شود ولی فسخ ترتیبات خاصی ندارد و به صرف اینکه یکی از طرفین عقد را فسخ کند دیگر نکاحی وجود نخواهد داشت.
در طلاق رجعی امکان رجوع از سوی زوج وجود دارد، ولی در فسخ امکان رجوع به هیچ عنوان وجود ندارد
(موارد فسخ نکاح از جانب مرد):
عیوب مختص مرد در ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی برشمرده شده است و به موجب آن هرگاه مرد به دلیل عارضهای ناتوان از انجام عمل زناشویی باشد قانون به زن حق میهد که ازدواج را فسخ نماید:
۱- عنن: ناتوانی مرد در نعوظ به شرط آنکه بعد از گذشت مدت یک سال از تاریخ رجوع زن به دادگاه، رفع نشود. عنن در صورتی که پس از عقد ایجاد شود نیز زن را صاحب حق فسخ نکاح میکند.
۲- خصاء: که عارضه مربوط به اخته شدن مرد است.
۳- مقطوع بودن آلت تناسلی.
(موارد فسخ نکاح از جانب زن):
عیوب مختص زن در ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی برشمرده شده است و به موجب آن اگر این عیوب در هنگام عقد موجود باشد و مرد بدون آگاهی به آنها با زن ازدواج کرده باشد. (مواد ۱۱۲۴ و ۱۱۲۶ ق. م.) قانون به مرد حق فسخ ازدواج را میهد.
۱-قرن: استخوانی است در فرج که مانع جماع میگردد.
۲-جذام: بیماری خوره.
۳-برص: نوعی بیماری پوستی که بر اثر آن لکهای معمولاً بزرگ سفید یا سیاه در بدن پدید میآید
۴-افضاء: یکی شدن مجرای بول و حیض را اِفضاء میگویند.
۵-زمینگیری
۶-نابینایی از دو چشم.
حق فسخ نکاح به دلیل عیوب زن، برای جلوگیری از ضرر مرد است. پس اگر بوسیله عمل جراحی یا با وسایل درمانی این عیوب از بین برود، حق فسخ نکاح نیز مبنای خود را از دست میدهد و ساقط میشود.
عیوب موجب حق فسخ نکاح مشترک در زن و مرد:
جنون تنها مصداق عیوب مشترک در زوجین است که موجب حق فسخ میشود. بر طبق ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی، جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار، اعم از اینکه مستمر یا ادواری باشد، برای طرف مقابل موجب حق فسخ ازدواج است.
حق فسخ فوری است.یعنی به محض اطلاع از وضعیتی که از موجبات فسخ است باید بلافاصله برای فسخ اقدام نموددر غیر اینصورت حق فسخ ساقط خواهد شد.تشخیص مدت با توجه به عرف و عادت است.
جهت مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری میتوانید همه روزه حتی روزهای تعطیل با شماره ۹۰۹۲۳۰۵۶۴۵ (از تهران و از طریق خط ثابت) تماس حاصل فرمایید.یا از طریق خرید آنلاین بسته مشاوره http://dadavaran.com/order/ از مجرب ترین وکلای تهران مشاوره حقوقی دریافت نمایید.